Maske Üretim Aşamaları

8 / 100

Bir zamanlar sadece bir doktor veya hemşirenin yüzüne bağlanan bir kumaş şeridi olan medikal maskeler, bugün filtrelemek ve korumak için polipropilen gibi plastiklerden yapılmış dokuma olmayan kumaşlar kullanılarak üretilmektedir. Ayrıca, kullanıcının ihtiyaç duyduğu koruma düzeyine bağlı olarak birçok farklı stil ve sınıfta mevcuttur. Tıbbi kaynak ihtiyaçlarınızı karşılamak için cerrahi maskeler hakkında daha fazla bilgi mi arıyorsunuz? Ledmak makine olarak bu maskeler hakkında bazı temel bilgileri ve nasıl üretildiklerini özetleyen bu kılavuzu oluşturduk.

Maske Üretim Aşamaları

Medikal Maskeler Ne İçin Kullanılır?

Medikal maskeler, ameliyathaneleri steril tutmak, kullanıcının ağzından ve burnundan gelen mikropların ameliyat sırasında hastayı kirletmesini önlemek için tasarlanmıştır. Koronavirüs gibi salgınlar sırasında tüketiciler arasında popülaritesinde bir artış görseler de, medikal maskeler mikroplardan daha küçük virüsleri filtrelemek için tasarlanmamıştır.

Maske Türleri

Medikal maskelerin, onları giyen kişiye sağladıkları koruma düzeyine bağlı olarak sınıflandırıldığı dört ASTM sertifikası düzeyi vardır: Minimum korumalı yüz maskeleri, sıvı, sprey veya aerosol içermeyen kısa prosedürler veya muayeneler içindir.

 

  • Seviye 1 yüz maskeleri genellikle kulak halkalarına sahiptir ve 80 mmHg sıvı direnci ile hem cerrahi hem de prosedür uygulamaları için genel standarttır. Sıvı, sprey veya aerosolün olmadığı düşük riskli durumlar içindir.
  • 120 mmHg sıvı direncine sahip Seviye 2 maskeler, hafif veya orta derecede aerosol, sıvı ve spreye karşı bir bariyer sağlar.
  • Seviye 3 yüz maskeleri, 160 mmHG sıvı direncine sahip aerosol, sıvı ve spreye olası ağır maruziyet içindir.

Medikal maskelerin cerrahi maskeler ile aynı olmadığı unutulmamalıdır. Maskeler, su sıçramalarına veya aerosollere (hapşurmadan gelen nem gibi) engel olarak işlev görmek üzere yapılmıştır ve yüze gevşek bir şekilde otururlar. Medikal maskeler, virüsler ve bakteriler gibi havadaki partikülleri filtrelemek ve ağız ve burun çevresinde bir sızdırmazlık oluşturmak için yapılmıştır. Solunum maskeleri, hastaların viral enfeksiyonları olduğu veya partikül, buhar veya gaz olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Medikal maskeler de prosedürel maskelerle aynı değildir. İşlem maskeleri hastanelerde yoğun bakım ve doğum üniteleri dahil temiz ortamlarda kullanılmaktadır ancak ameliyathane gibi steril ortamlar için onaylanmamaktadır.

Medikal Maskeler Nasıl Yapılır?

Medikal yüz maskeleri, dokuma kumaştan daha az kaygan kalırken daha iyi bakteri filtrelemesine ve hava geçirgenliğine sahip olan non-woven kumaştan maske makinesi ile yapılır. Bunları yapmak için en yaygın olarak kullanılan malzeme, yoğunluk olarak metrekare başına 20 veya 25 gram olan polipropilendir. Maskeler ayrıca polistiren, polikarbonat, polietilen veya polyesterden yapılabilir. 20 gsm maske malzemesi, erimiş plastiğin bir konveyör üzerine ekstrüde edilmesini içeren bir eğrilerek bağlanma işleminde yapılır. Malzeme, ipliklerin soğudukça birbirine bağlandığı bir ağda ekstrüde edilir. 25 gsm kumaş, plastiğin yüzlerce küçük nozullu bir kalıptan ekstrüde edildiği ve küçük lifler haline gelmek için sıcak hava ile üflendiği, tekrar soğutulduğu ve bir konveyör üzerinde bağlandığı benzer bir işlem olan eritilerek şişirilmiş anlamına gelen meltdown teknolojisi ile yapılır. Bu lifler bir mikrondan daha küçük çaptadır. Medikal maskeler çok katmanlı bir yapıdan oluşur ve genellikle bir tekstil tabakasının her iki tarafı dokunmamış bağlı kumaşla kaplanmasıyla yapılır. Tek kullanımlık yapıları sayesinde yapımı daha ucuz ve daha temiz olan non-woven kumaşlar üç veya dört katmanlı olarak yapılmaktadır. Bu tek kullanımlık maskeler genellikle 1 mikronun üzerindeki bakteriler gibi partikülleri filtrelemede etkili iki filtre katmanıyla yapılır. Bununla birlikte, bir maskenin filtreleme seviyesi elyafa, üretilme şekline, ağın yapısına ve elyafın enine kesit şekline bağlıdır. Maskeler, kumaşları bobinlerden birleştiren, ultrasonik olarak katmanları birbirine kaynatan ve burun şeritleri, kulak halkaları ve diğer parçalarla maskeleri damgalayan bir maske üretim makinesi makine hattında yapılır. Tamamlanan maskeler daha sonra fabrikadan gönderilmeden önce sterilize edilir. Ledmak Makine, maske üretim aşamalarında kullanılan tüm ekipmanların üretildiği bir firmadır ve Türkiye’nin en iyi firmalarından biridir.

Medikal Maske Testleri

Medikal maskeler yapıldıktan sonra, çeşitli durumlarda güvenliklerini sağlamak için test edilmelidirler. Yapılması gereken beş test vardır:

In vitro bakteri filtrasyon verimliliği (BFE): Bu test, staphylococcus aureus bakterisi içeren bir aerosolü maskede dakikada 28,3 litre hızla vurarak çalışır. Bu, maskenin olması gereken bakteri yüzdesini yakalayabilmesini sağlar.

Partikül Filtrasyon Verimliliği:Lateks partikül tehdidi olarak da bilinen bu test, maskenin olması gereken partikül boyutunu filtreleyebilmesini sağlamak için polistiren mikrokürelerden oluşan bir aerosol püskürtmeyi içerir.

Solunum direnci: Kullanıcı nefes alırken maskenin şeklini koruduğundan ve uygun havalandırmaya sahip olduğundan emin olmak için, solunum direnci ona bir hava akışı atılarak ve ardından maskenin her iki tarafındaki hava basıncındaki fark ölçülerek test edilir.

Sıçrama direnci: Sıçrama direnci testlerinde, sıvının kullanıcıya nüfuz etmemesini ve kirletmemesini sağlamak için ameliyat maskelerine insan kan basıncına benzer kuvvetler kullanılarak simüle kan sıçradı.

Yanıcılık :Bir ameliyathanenin çeşitli unsurları kolayca yangına neden olabileceğinden, cerrahi maskeler ne kadar yavaş yakalandığını ve malzemenin ne kadar sürede yanacağını ölçmek için ateşe verilerek yanıcılık açısından test edilir. ASTM 1, 2 ve 3 seviyelerinin hepsinin Sınıf 1 aleve dayanıklı olması gerekir.

whatsapp